Hava koşullarının futbol maçları üzerindeki etkisini en aza indirecek şekilde tasarlanmış, açılıp kapanabilen 10 stadyumu listeledik. Bu stadyumların çoğu Avrupa'da bulunmaktadır.
Bugün Türkiye'nin Beşiktaş'ından büyük bir futbol takımının tadını çıkarıyoruz ve Galatasaray yeniden karşı karşıya gelecek ve yüksek seyir derbi sunmayı umuyoruz. Ancak maç öncesinde derbiye ev sahipliği yapacak olan Vodafone Park da İstanbul'daki etkili araziye teslim oldu. Neyse ki stadyumda 2 gün yerden ısıtma ile çalıştırılarak kar sertliği önlendi. Stadyumdaki bu olay, çatıları açılıp kapanabilen stadyumları aklımıza getirdi. Dünyada pek çok futbol stadyumunda gördüğümüz açılabilir çatı, yağışlı, aşırı soğuk veya aşırı sıcak havalarda önlem olarak kullanılmaktadır. Olumsuz hava koşullarında çatıları kapalı olan stadyumlar, bu sayede futbolun en uygun koşullarda oynanmasına olanak sağlıyor. Sayıca çok az olan bu futbol stadyumlarından 10 tanesini sizler için listeledik:
Arena AufSchalke
Veltins-Arena olarak da bilinen Arena AufSchalke, Alman futbol kulübü FC Schalke 04'ün rakiplerini ağırladığı stadyumdur. Lig maçlarında 62.271 seyirci ağırlayabilen stadyum, tüm stadyum boyunca uzanan teflon kaplı fiberglas kanvas sürgülü tavana ev sahipliği yapıyor. Stadyumun çatısı iki yarıya açılıp kapanıyor.
Arkadaşlar Arena
İsveç'in Stockhol şehrinde bulunan ve ülkenin ulusal stadyumunda bulunan Friends Arena, İskandinavya'nın en büyük stadyumudur. Ortasında 240 metrekare medya ekranı bulunan dev stadyum, tıpkı Arena AufSchalke gibi iki yarıya açılıp kapanabilen bir çatıya sahip.
Pierre-Mauroy Stadyumu
Lille Olympique Sporting Club'ın stadyumu olan Pierre-Mauroy Stadyumu 50.186 kişilik kapasiteye sahip. Yine iki bölümden oluşan çok amaçlı stadyumun çatısı 15 dakika içerisinde açılıp kapanabiliyor. Ancak çatı hareket eden iki katı parça şeklinde değil, katlanabilir bir şekilde açılır ve kapanır. Hollanda futbol kulübü AFC Ajax'ın evi Johan Cruyff Arena, 55 bin kişilik kapasiteye sahip. Stadyumun çatısı, genel stadyumlarda olduğu gibi açılıp kapanabilen iki yekpare parçadan oluşmaktadır.
Saint Petersburg Stadyumu
FC Zenit Saint Petersburg'un stadyumu olan Saint Petersburg veya Krestovsky Stadyumu 67.800 kişilik kapasiteye sahip. Stadyum da diğer stadyumlar gibi ikiye bölünmüş ve açılıp kapanabilen bir çatısı var.
Millennium Stadyumu
Galler'in milli stadyumu olan Millenium Stadyumu, çatısı açılıp kapanabilen dünyadaki ikinci stadyumdur. Stadyum, Avrupa'da bu özelliğe ilk kez sahip olan ikinci stadyum olarak da biliniyor. Romanya'nın en büyük stadyumu Arena Nationala, Romanya milli futbol takımının maçlarına ev sahipliği yapıyor. Stadyumun çatısı, diğer tüm stadyumlardan farklı olarak merkezden kenarlara uzanan halatlar üzerinde bir perde açıklığı ile kapatılmıştır.
PGE Narodowy
Polonya'nın ulusal stadyumu PGE Narodowy, 58.580 kişilik kapasiteye sahip. Stadyumun çatısı Arena Nationala ile aynı sisteme sahiptir. Bunun nedeni her iki stadyumun da aynı mimarlık firması tarafından inşa edilmiş olmasıdır. Waldstadion
Bugün Deutsche Bank Park olarak bilinen Waldstadion, Almanya'daki en büyük 10 stadyum arasında yer almaktadır. 51.500 kişi kapasiteli stadın çatısı, ortadan kenarlara çekilen perde ile kapatılıyor. İlginç olan nedir; Bu stadyumu tasarlayan mimarlık firması, önceki iki stadyumla aynı. Toyota Stadyumu
Japonya'da Nagoya Grampus'un evi olan Toyota Stadyumu, listedeki tüm stadyumlardan farklı bir noktada bulunuyor. 45 bin kişi kapasiteli stadın çatısı tek parça olarak bir uçtan bir uca akordeon gibi açılıp kapanıyor.