Gerçekçi savaş oyunu türünün en güçlü temsilcilerinden biri olan ArmA 3, yıllardır büyüyen bir oyuncu kitlesine sahip. Oyuna yeni giren biri olarak yıllardır oynayan kişilere karşı durmak da çok zor. Hem yeni başlayanlara hem de deneyimli oyunculara yardımcı olmak için bir Arma 3 taktikleri listesi hazırladık.
Savaş simülasyonu denilince, çoğumuz için ilk akla gelen ArmA serisi oluyor. 2006 yılından bu yana sadece 3 farklı oyunla karşımıza çıkmasına rağmen, benzersiz oynanışıyla ve sürekli ek paketlerle desteklenen seri inanılmaz bir başarıya sahip. Dahası, günümüzün en popüler oyun türlerinden biri olan Battle Royale, büyük ölçüde ArmA'da oluşturuldu. Gerçekçi yapısı ile dikkatleri üzerine çeken ArmA 3, bir shooter oyunundan çok daha fazlası. Oyun o kadar kapsamlı ki 2013 yılında piyasaya sürüldüğünden beri internet oyununun nasıl oynanacağını araştıran insanlarla dolu. Bu yüzden kalem kağıt alıp Arma 3 taktiklerinin bir listesini hazırladık.
ArmA 3 taktikleri:
Yeni başlayan biriyseniz, tek oyunculu modu atlamayın, hareket bulanıklığı ayarını kapatmayın, kafa sallama efektini kapatın, hedeflerinizi işaretleyin, duruma göre duruşunuzu değiştirin, silahı çevirmeden etrafa bakın, emin olun Savaşa başlamadan önce avantajlı bir konumdasınız, silahınızı yerleştirerek savaşabilir, keskin nişancı dürbünlerini yakınlaştırabilir, siper alma ve saklanma arasındaki farkı anlayın.
ArmA 3'te yeniyseniz, tek oyunculu modu oynayın:Arma 3 genellikle çok oyunculu tarafta farklı modlar için satın alınıp oynanmasına rağmen, aslında kesinlikle oynamaya değer bir tek oyunculu mod var. Daha da iyisi, oyun yapımcılarının bu tek oyunculu modu gerçekten harika bir öğretim aracı olarak kullanmasıdır. Bir eğitim bölümü gibi akıllıca tasarlanmış tek oyunculu modda silah kontrolü, ağırlık limiti gibi oyunun temellerini hızla öğreniyorsunuz.
Hareket bulanıklığı ayarını kapatın:
Hareket bulanıklığı ayarını kapatmak, FPS oyunlarında genel bir işlemdir. Üstelik ArmA 3 gibi gerçekçi bir FPS oyununda bu ayara gerçekten gerek yok. Hatta oyun deneyimini kötü etkiliyor. Oyun deneyimini kötü etkilemesinin ilk nedeni, hareket halindeyken oyunu bulanıklaştırması ve çevreniz hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmanızı engellemesidir. İkincisi, oyun sırasında saniyede aldığınız kare miktarını azaltmasıdır.
Kafa sallama efektini kapatın:
Oyun ayarlarında "headbob" adlı bir seçenek var. Bu ayarın amacı oyuna gerçekçilik katmaktır. Yaptığı şey, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, karakterinizin koşarken başını salladığını hissettirmektir. Bunu başarmak için kamerayı sallıyor. Başka bir deyişle, koşarken titrek görürsünüz. Evet, etkinin gerçekçilik üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna dair bir itirazımız yok, ancak diğer insanlarla savaşırken gerçekten sallanan bir kameraya ihtiyacımız var mı?
Hedefleri işaretleyin:
ArmA, üst düzey gerçekçi mekaniği ile heyecanı doruğa çıkarmasıyla bilinen bir oyundur. Bu bazen çok temel şeyleri gözden kaçırmaya veya unutmaya yol açabilir. Hedefleri işaretlemek bunlardan biridir. Hedefleri işaretlemek, ekibinize düşmanın nerede olduğunu veya şu anda neyle meşgul olduğunuzu kolayca söylemenin en etkili yoludur. Bunu "T" tuşuyla yapabilirsiniz. Dilerseniz bu ayarı oyun kontrollerinden daha kolay erişebileceğiniz bir tuşa atayabilirsiniz.
Duruşunuzu duruma göre değiştirin:
ArmA 3'te adım atmadan sağa, sola ve hatta öne veya arkaya yaslanabilirsiniz. Q ve E tuşlarıyla bükmekten bahsetmiyoruz. CTRL tuşunu basılı tutarken, istediğiniz yöne eğilmek için W, A, S, D tuşlarından herhangi birine tıklayabilirsiniz. Bu şekilde, konumunuzu değiştirmeden veya siperinizden ayrılmadan doğru ateş açısını oluşturabilirsiniz. ArmA 3'te kapak bırakmak hiç de iyi bir fikir değil.
Etrafa bakmak için silahı çevirmenize gerek yok:
PUBG gibi oyunlarla yaygınlaşan baş döndürme özelliği aslında yıllardır ArmA 3'te. PUBG'nin bu özelliğe sahip olmasının nedeni, aslında bir ArmA 3 modu olmasıdır. Pek çok açık arazi çatışmasının olduğu ArmA 3 gibi oyunlarda çevre bilinci en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle, silahı çevirmeden çevreniz hakkında bilgi toplamak, sık sık yapmanız gereken bir şeydir. Oyunda ALT tuşuna basarak bu özelliği kullanabilirsiniz.
Savaşa başlamadan önce avantajlı bir konumda olduğunuzdan emin olun:
ArmA 3'te iyi nişan alan bir oyuncu olmak savaşı kazanmak için yeterli değil. Fırsatınız olduğunda yapacağınız her çatışmadan önce doğru planlamayı yapmalısınız. Düşmanı görür görmez ateş etmeye başlamak, ölüm fermanınızı imzalamak demektir. Çatışma sırasında kendinizi koruyabileceğiniz, düşman sayıca üstün mü, ateşin sesini duyduktan sonra düşmanın alabileceği siper var mı? Tüm bu soruları hızlı bir şekilde cevaplamalı ve yaklaşımınızı buna göre belirlemelisiniz. Gerçekten savaşmanız gerekmiyorsa ve düşmana karşı bariz bir avantajınız yoksa, ateş etmeden önce iki kez düşünün. Düşmanlarınıza konumunuzu göstermek yerine görünmeden ilerleme şansınız varsa, kendinizi ve ekibinizi birdenbire ateş hattına atmayın.
Düşmanlarınız sizden önce davranıp ateş etmeye başlasa bile en kısa sürede en yakın siperden koşmaya başlamayı ve düşmanın bulunduğu tahmin ettiğiniz alana kör atışlar yapmayı unutmayın. Bu sayede düşmanlarınız kendilerini tehlikede hissedecek ve siper almak için yeterince zaman yaratabileceksiniz.
Dövüşürken silahınızı yerleştirmeyi unutmayın:
Hollywood filmlerinde sıklıkla gördüğümüzün aksine, gerçek hayatta askerler nadiren gerçekleşen operasyonlarda eylem halinde çarpışır. ArmA 3 gerçekçiliği ile öne çıkan bir simülasyon olduğu için hareket halinde savaşmak çok zor. Durduğunuz yerde savaşırken kullanabileceğiniz en güçlü taktiklerden biri, silahınızı uygun bir yüzeye yerleştirmek ve hata payınızı en aza indirmektir. Oyunun varsayılan ayarlarını kullanıyorsanız, silahınızı yerleştirmek için "C" tuşuna basabilirsiniz.
Keskin nişancı dürbününün yakınlaştırma özelliğini kullanın:
Uzun menzilli çatışmalarda herkesin kullandığı ilk silah keskin nişancı tüfekleridir. Ancak bazen mesafe o kadar yüksektir ki, keskin nişancı tüfeklerinin dürbünleri bile hedefi yeterince büyük görmemize izin vermez. Bu gibi durumlarda, çoğu keskin nişancı dürbününde bulunan bir özelliği kullanarak dürbünü yaklaştırın. Bunu klavyenizdeki "+" tuşuyla yapabilirsiniz.
Siper almak ve saklanmak arasındaki farkı anlayın:
Şimdiye kadar ArmA 3'te siper almanın ne kadar önemli olduğunu sık sık konuştuk. Bir alanı korurken siper almak dışında yapabileceğiniz bir şey daha var. Aynı zamanda saklanıyor. Yeni başlayanların çoğu saklanırken kendilerini güvende hisseder. Bununla birlikte, ne kadar iyi saklanırsanız saklayın, etrafınızda sizi mermilerden koruyacak hiçbir şey yoksa, düşmanlar sizi fark ettiğinde, hiç şansınız kalmaz.
Askeri savaş simülasyonu efsanesi ArmA 3 hakkında vereceğimiz tavsiyeler budur. Türkiye ayrıca seyircinin varsa yorumlar bölümünü kullanabilmesi konusunda ilk başta geniş bir oyuncu taktik oyunu vermek istiyor. Yeni taktik makalemizde görüşmek üzere!