Türkiye’de üretilen elektrikli feribot Norveç sularında hizmete giriyor

Elektriğe kara araçlarına geçişi sınırlamak istemeyen Norveç'te elektrikli vapur sayısı artıyor. Norveç kısa süre önce başka bir elektrikli feribot aldı. Ayrıca bu feribot, Yalova'daki Sefine Tersanesi tarafından üretildi. Norveçli Bastø Fosen şirketi için üretilen Bastø Electric NB42, sınıfında dünyanın en büyük elektrikli feribotudur. Sıfır emisyonlu feribot, Lityum ION pilleri sayesinde rotasındaki gaz emisyonlarını yüzde 80 oranında azaltıyor. Toplam 600 yolcu ve 200 binek araç kapasitesine sahip olan feribotun, deneme yolculukları sırasında uygulanan ekipman ve donanım testlerini başarıyla geçtiği belirtildi. Seyir halindeyken tahrik sistemine gerekli gücü sağlayan feribot, bu sayede güzergahındaki gaz emisyonunu yüzde 80 oranında azaltıyor.

Elektrikli feribotun pilleri, yolcu yükleme ve boşaltma sırasında hızlı şarj özelliği (9000 kW'a kadar) ile zaman kaybına neden olmadan şarj edilebilmektedir. Bastø Electric NB42 bu pillerle 30 dakika hareket edebilir. Daha uzun yolculuklar veya elektrik sisteminin çalışmaması gibi acil durumlar için yeterli kapasiteye sahip dizel jeneratörler de bulunmaktadır.

Sefine Tersanesi Genel Müdürü Dr. Süleyman Akın Tuzcuoğlu, "Norveç için geliştirdiğimiz feribotların en önemli özelliği çevre dostu olmaları. 4,3 MW pil kapasitesi en yüksek yolcu vapurlarından biri olan NB42, Moss-Horten bölgesi, ülkenin en işlek feribot rotası. Başlangıç noktası olarak kabul edilen feribotla rotanın çevresel ayak izinin önemli ölçüde azaltılması bekleniyor. "şeklinde konuştu.

Bunlara da Göz Atın

MB&F Legacy Machine Perpetual Evo modellerini duyurdu

Yeni modellerde elden kurmalı çift namlu mekanizması tercih edilmekle birlikte markanın ikonik imzasını oluşturan kadranın ortasındaki dengenin dikkat çektiğini söylemek mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.