
TEMSAN'dan Milli Hamle! Enerji Verimliliğinde Yüzde 100 Yerlilik Müjdesi
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) 2021 ve 2022 yılı hesapları masaya yatırıldı. TEMSAN Genel Müdürü Fatih Öztürk, komisyonda yaptığı sunumda, TEMSAN'ın Türkiye'nin enerji politikalarına uygun olarak enerji üretim, iletim ve dağıtım alanlarında AR-GE ve ÜR-GE faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. Kuruluşun, enerji sektörüne ekipman üreten, bakım onarım rehabilitasyon projeleriyle enerji verimliliğine katkı sağlayan milli bir ağır sanayi kuruluşu olduğunu vurguladı.
TEMSAN'dan Enerji Sektörüne Milli Katkı
Fatih Öztürk, Türkiye'nin enerji kaynakları, yerli ve milli teknoloji ile enerji piyasası entegrasyonu açısından bölgesel bir enerji merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini aktardı. Öztürk, "50 yıldır faaliyetlerini sürdüren kuruluşumuz bu vizyon doğrultusunda gelecekte de hizmetlerini aynı kararlılık ve sorumlulukta sürdürmeye devam edecektir" dedi. Şirketin mali tablosuna da değinen Öztürk, "Tablolarımızı da son yıllarda karla kapatıyoruz ama ne kadar kazandığımız değil, ülkeye ne kazandırdığımıza odaklanıyoruz" ifadelerini kullandı.
TEMSAN'ın 2023'te ilk milli türbin tasarımını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Öztürk, son dönemde AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığına işaret etti. AR-GE ve tasarım merkezini aktif olarak hayata geçirdiklerini belirten Öztürk, şunları söyledi:
"Bu merkezde 17 kişilik ekiple, yerinde tasarım merkezi unvanı alan bildiğim kadarıyla tek kamu kuruluşuyuz. Bu vesileyle ürünlerimiz ortaya çıkmaya başladı. Yine proje yönetimi, bakım, rehabilitasyon ya da modernizasyon faaliyetleri anlamında özellikle hidroelektrik santrallerde ciddi başarılar elde etmeye başladık."
Bazı projelerdeki tasarımların dijitalleştirilip veri bankalarında saklandığını da sözlerine ekleyen Öztürk, "Enerji sanayinde bir çatı kuruluşu olma hedefimiz var. Şirket kendi tasarımlarını üretir duruma geldi. Bazı santral çalışmalarında yerlilik oranımız yüzde 92, millilik oranımız yüzde 100" bilgisini paylaştı.
Bakan Yardımcısı Şatıroğlu'ndan TEMSAN'a Övgü
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, Türkiye'de baraj ve nehir tipi hidroelektrik santralleri bulunduğunu hatırlatarak, "TEMSAN'ın bu barajlarda üretim verimini artıran çalışmaları oldu. Bu oldukça önemli bir çalışmadır. Bundan memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Komisyonda yapılan görüşmeler ve sunulan önerilerin ardından, TEMSAN'ın 2021 ve 2022 yılı bilanço hesapları oy birliğiyle ibra edildi.
Türkiye'nin enerji bağımsızlığı yolunda önemli adımlar atan TEMSAN'ın, yerli ve milli teknolojilerle enerji verimliliğine katkı sağlaması, ülkenin enerji sektöründeki rekabet gücünü artıracak ve dışa bağımlılığı azaltacaktır. Özellikle milli türbin tasarımı ve hidroelektrik santrallerdeki rehabilitasyon çalışmaları, TEMSAN'ın gelecekteki başarılarının habercisi niteliğinde.