16 Mayıs 2025 Cuma

Türkiye'de Enerji Devrimi: Rüzgar ve Güneş Kömürü Tahtından Etti!

Türkiye'nin enerji sektöründe önemli bir dönüm noktası yaşandı. Rüzgar ve güneş enerjisi, elektrik üretimindeki payını artırarak kömürü geride bıraktı. Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynakları, fosil yakıtlara karşı önemli bir zafer kazandı.

Yenilenebilir Enerjide Yükseliş

Rüzgar ve güneş santralleri, geçen yıl 62 teravatsaat elektrik üreterek yerli kömürün 47 teravatsaatlik üretimini aştı. Bu durum, yenilenebilir enerjinin Türkiye'nin enerji geleceğinde giderek daha önemli bir rol oynayacağını gösteriyor. 2019'da yerli kömürün 53 teravatsaatlik rekorunu aşan rüzgar ve güneş enerjisi, kömürü uzun vadede tahtından etti.

  • Rüzgar ve güneş enerjisi kömürü geride bıraktı.
  • Güneş enerjisi üretiminde rekor artış yaşandı.
  • Hidroelektrik enerji güvenliğine katkı sağlıyor.

Güneş Enerjisindeki Rekor Artış

Türkiye'de 2023 ve 2024 yıllarında güneş enerjisi kurulu gücünde dikkat çekici bir artış yaşandı. Güneş enerjisinden elektrik üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre %39 (7,3 teravatsaat) gibi rekor bir seviyede büyüdü. Bu büyüme, Türkiye'nin 2018'deki toplam güneş enerjisi üretimine neredeyse eşit. Güneş enerjisi kapasitesi 2022'de 10,9 gigavat iken, 2024 sonunda 19,8 gigavata ulaşarak neredeyse iki katına çıktı.

Fosil Yakıtların Düşüşü

Geçen yıl, Türkiye'de kömürün toplam elektrik üretimindeki payı %36,9'dan %35,6'ya geriledi. Doğal gazdan elektrik üretimi de %4 azaldı. Böylece, kömür ve doğal gazın elektrik üretimindeki payı 1993'ten beri en düşük seviye olan %55'e indi. Türkiye'de elektrik üretiminde kullanılan kömür ve doğal gaz büyük ölçüde ithal edilirken, 2024'teki kömür yakıtlı elektrik üretiminin %61'i ithalata dayalı santrallerde gerçekleşti.

Türkiye, 2035 yılına kadar mevcut rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini dört katına çıkarmayı hedefliyor. Bu hedeflere ulaşılması halinde, 2035'e kadar fosil yakıt kaynaklı elektrik üretiminin payı %20'nin altına düşebilir, rüzgar ve güneş enerjisinin payı ise %49'a yükselebilir. Bu durum, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol oynayacak.

İlgili Haberler