Telegram’ın Kurucusu Pavel Durov’un, Putin ve Rusya’ya Kafa Tuttuğu Sıra Dışı Hayat Hikayesi

WhatsApp'ın yenilenen kullanıcı sözleşmesi ile Telegram'ın yaygınlaşması, Telegram'ın kurucusu Rus Mark Zuckerberg olarak bilinen Pavel Durov'u tüm ışıkları üzerine çekti. Sadece Telegram, Mark Zuckerberg ve WhatsApp ile savaşmayan Pavel Durov, oldukça ilginç bir kişilik ve bu yönde bir hayatı var. Bu içerikte Pavel Durov kimdir? Hayatına ve mesleki başarılarına yakından bakıyoruz.

Rusya doğumlu bir girişimci olan Pavel Valerievich Durov, Telegram'ın ve Telegram'dan önceki Rus Facebook'u olarak bilinen VKontakte sosyal medya platformunun kurucusu olarak biliniyor. Her zaman ilginç ve biraz da yaramaz bir kişilik olan Pavel Durov'un hayatı, kaçınılmaz olarak bu yönde ilerledi.

Eyaletler ve özellikle Rusya ile sürekli başını belaya sokan Pavel Durov, WhatsApp'ın son hamlesi ile sonunda Mark'ı yaptı. Zuckerberg'e karşı açtığı savaşta Telegram cephesinde bir adım öne geçmeyi başarmış görünüyor. Ancak tüm bunları ayrıntılarıyla anlatmadan önce, bir araya gelin Pavel Durov kim? Hayatının ilk dönemlerinden bu yana daha yakından bakalım.

Pavel Durov'un erken yaşamı ve ailesi:

Pavel Valerievich Durov, tam adıyla 10 Ekim 1984'te (Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'den 5 ay sonra) Saint Petersburg'da doğdu. . Filoloji profesörü olan babası nedeniyle çocukluğunun çoğunu İtalya'nın Torino kentinde geçirdi. Pavel Durov, babasının uzun yıllar Torino'da çalıştığı için İtalya'da üniversiteye kadar eğitimini tamamladı. 17 yaşında Rusya'ya dönen Durov, fizik ve matematik okuluna girdi. Durov, 2006 yılında babasının izinden giderek Saint Petersburg Eyalet Üniversitesi'nden babasının yanında Filoloji dalında birincilikle mezun oldu. 2006, Pavel Durov üniversiteden mezun olduğunda, ağabeyi matematik dehası Nikolai Durov ve Rus Facebook olarak adlandırılan VKontakte'nin de kurulduğu yıldı. Bu noktadan itibaren yıllar, Pavel Durov'un bir girişimci olarak tanınmaya başlaması ve Rusya ile başının belaya girmesiyle başladı.

Telegram ve VK'nın arkasındaki isim aslında Pavel değil, matematik dehası olan ağabeyi Nikolai Durov'du:

Pavel Durov da bilgisayar ve programlama tarafında çok başarılıydı. Bir süre okulun web sitesini hacklemiş olsa da, VK platformunun kuruluş ve popülerleşme yıllarına geçmeden önce ağabeyi Nikolai Durov'dan bahsetmek daha doğru olacaktır. 1980 doğumlu Nikolai Durov, matematik ve programlama alanlarında bir dahi olarak biliniyor.

1996, 1997 ve 1998'de uluslararası matematik olimpiyatlarına katılan Nikolai, 16 yaşındayken sadece 16 yaşındaydı ve üst üste üç yıl altın madalya kazandı. Üniversite yıllarında bilgisayar programcılığı ile uğraşan ve bu alanda yarışmalar kazanan Nikolai Durov, kardeşi Pavel Durov'un fikirlerini hayata geçiren tek zeka olarak biliniyor. Ama hesaba katmadığı bir şey vardı:Rusya

Pavel Durov, 2006 yılında üniversiteden mezun olduğunda Facebook'tan çok etkilenmiş ve Rus sosyal medya platformu VK'yı hayata geçirmek için ilk adımları atmaya başlamıştır. Hayalini ağabeyi Nikolai Durov'un yazdığı web sitesi ile gerçekleştiren Pavel Durov, gerçek servetini 2014 yılına kadar yönettiği ve beklentilerini aşan VKontakte'ye borçludur. VK'nın tahmini değeri yaklaşık 3 milyar dolara, kullanıcı sayısı yüz milyonlara ulaştı. İşler bir süre yolunda gittikten sonra Pavel Durov, Rus yetkililerle başını belaya sokmaya başladı. 2011'de VK, hükümete karşı çıkan Rus avukat ve aktivist Alexei Navalny'nin destekçileri için bir toplanma platformu haline geldi. Bu durum, Pavel'i Rus hükümeti ve polisle başını belaya sokmaya başladı.

Pavel Durov, Rus hükümetiyle başını belaya soktu:

2011'deki seçimlerden sonra, Rus hükümeti Alexei Navalny'nin VK hesabını ve site üzerindeki devlet kontrolünü kapatmak zorunda kaldı. sağlanması istenir. Pavel, VK hesabında paylaştığı köpeğin bir fotoğrafıyla bu talebe olumsuz cevap verdi. Bu sevkiyatın ardından evine gelen polis, Pavel'in kapıyı açmaması üzerine birkaç saat bekledikten sonra geri çekildi.

Şimdi Rusya'da Pavel için işler kötü gitmeye başladı. Durov, 2012'de Rus hükümeti hükümet yanlısı Mail.ru'nun VK'yı satın alma girişimine VK hesabından paylaştığı orta parmağının bir fotoğrafıyla yanıt verdi.

Mail.ru ve devletin baskısı. Bir süre direnen Pavel Durov, 2013 yılında bir polis memuruna araba ile vurmakla suçlandı. Öte yandan Pavel, araba kullanmayı bile bildiğini iddia ederek bu suçlamaları reddetti. Artık Pavel Durov ve ağabeyi Nikolai'nin Rusya'dan ayrılma zamanı gelmişti. Gönüllü sürgün Durov kardeşler yola çıktı:Hükümet baskısının artması Durov kardeşlerin Rusya'daki işlerini yapamamasına neden oldu. 1 Nisan 2012'de Pavel Durov, sitenin yönetimini VK hesabından bıraktığını açıklayan bir gönderi paylaştı. Daha sonra 1 Nisan'da bunun bir şaka olduğunu söyleyen Durov, Şubat ayında patlak veren Ukrayna krizinin ardından hükümet tarafından sıkıca sıkıştırılmaya başladı. bir şekilde olumsuz yanıt verdi. Durov, VK ve Rusya tarafında yolun sonuna gelmişti. Takvimler 21 Nisan 2024'ü gösterdiğinde, Pavel Durov, önceki istifa girişimini göstererek VK yöneticisi olarak görevinden resmi olarak çıkarıldı.

Putin'e Meydan Okumak:

Vladimir Putin'in taraftarlarının hükümete vermeyi reddettiği bilgiler nedeniyle VK'yı devraldığını anlatan Erdoğan, bu olayın ardından kardeşiyle Rusya'dan ayrıldı. VKontakte ofisine baskın düzenleyen Rus polisi, doğal olarak Durov kardeşleri zamanında yakalayamadı. Daha sonra VK'nın% 52 hissesini alan ve yönetici olan Mail.ru, daha sonra VK'nın kalan hisselerini satın aldı. Böylece Rusya'nın en büyük sosyal medya platformunun tek sahibi oldu.

Pavel Durov – Mark Zuckerberg'in savaşını şiddetlendiren uygulama:Telegram'ın ortaya çıkışı

Durov kardeşler Rusya'dan ayrıldıktan sonra bir süre vatansız ülke dolaştılar. Pavel Durov ayrıca Karayipler'de çok küçük bir ülke olan Saint Kitts ve Nevis'in vatandaşlığını da ülkenin şeker endüstrisi birliğine 250.000 dolar bağışlayarak aldı. Bu şekilde Durov, İsviçre bankalarındaki 300 milyon dolarlık servetini korudu. Serveti Pavel Durov'un yeni uygulaması ve şirketi Telegram'a odaklanmasına yardımcı oldu. Şifreli mesaj uygulaması olan Telegram, Facebook'un WhatsApp'ı tesadüfen satın almasıyla aynı zamanda Berlin'de kuruldu. Telegram'ı uzun süre ayakta tutmak için ayda yaklaşık 1 milyon dolar harcadı ve bu süreçte fazla para kazanmadı. Bu dönemde Durov, Facebook ve Mark Zuckerberg ile anlaşmaya devam etti. WhatsApp'ın yenilenen kullanıcı sözleşmesi nedeniyle 2021'in ilk günlerinde başlayan dijital göç ile de çabalarının meyvesini aldı ve Telegram'ın aktif kullanıcı sayısı 500 milyonu geçti.

Telegram fikrinin ortaya çıktığı an, Rus polisi tarafından düzenlenen baskındı. Telegram logosunun çok komik bir hikayesi var:2011'de Pavel Durov'un evine yapılan polis baskını hakkında konuştuk. Polis evinin kapısında beklerken, ağabeyinin durumundan endişelenen Durov, güvenli bir başvuru olmadığını hemen fark etti. veya kardeşi Nikolai ile iletişim kurmak için ağ. Bu, Pavel Durov'un aklındaki Telegram fikrini hayata geçiren ilk olaydı. Elbette WhatsApp'ın popülerliği ve Facebook'un WhatsApp'ı satın alması da bu süreçte etkili oldu. Telegram'ın simgesi olan kağıt uçağın hikayesi de ilginç. 2012 yılında Pavel Durov ve arkadaşları tarafından VK karargahından kağıt uçak şeklinde yaklaşık 1.000 Euro sokaklara atıldı ve Rus medyasının gündemindeydi. Pavel, bu olayın Telegram logosuyla hiçbir ilgisi olmadığını söylese de, logoyu gören herkes 2012'de yaşanan bu olayı hala hatırlıyor.

Peki Pavel Durov şimdi ne yapıyor?

Durov, kendisini Rusya'dan sürmesine rağmen, sosyal medyadaki tartışmasını hala sürdürüyor. Ayrıca Durov, zaman zaman New York, San Francisco, Londra ve Berlin gibi şehirlerde çalışsa da, artık işini genellikle Dubai'den yürütüyor.

Net değerinin 3 milyar Euro civarında olduğu tahmin edilen Pavel Durov, zaman zaman takipçileriyle Telegram hesabından iletişim kuruyor. Medyada da derste görünmekten hoşlanmıyor ve her zamanki sırrını korumayı tercih ediyor. Durov'un Kremlin Sarayı ile barışıp Rusya'ya dönme planları olmasa da adaletsizliğe ve otoriteye karşı duruşu ile Rusya'da bir kahraman olarak görülüyor ve adından sıkça söz ettirmeyi başarıyor. Telegram'ın son yükselişiyle birlikte, diğer projelerde Pavel Durov'un adını sık sık duyacağımız görülüyor.

Bunlara da Göz Atın

MEB’den Son Dakika Yüz Yüze Eğitim Açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme kararlarının ardından yüz yüze eğitime ilişkin açıklama …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.