Rekabet Kurumu, WhatsApp'ın uygulamaya koyduğu yeni sözleşmeyle ilgili yeni bir açıklama yaparak, WhatsApp ve Facebook hakkında resen soruşturma başlatıldığını duyurdu.
H4
Rekabet Kurumu, WhatsApp aleyhine soruşturma açtı
BTK, Bakanlık, KVKK ve Rekabet Kurumu bu hafta WhatsApp için bir toplantı duyurdu. Bir araya gelip karar vereceği bilgileri paylaştıktan sonra yeni bir açıklama geldi. Rekabet Kurulu, Facebook'a resen soruşturma başlatıldığını açıklayarak vatandaşları acele etmemeleri konusunda uyardı.
Rekabet Kurulu'nun yaptığı açıklama şu şekildedir:
"Rekabet Kurulu, Facebook ve WhatsApp hakkında soruşturma başlattı ve WhatsApp verilerini paylaşma yükümlülüğünü kaldırdı.
Rekabet Kurulu'nun 11.01.2021 tarih ve 21-02 / 25-M sayılı kararı ile Facebook Inc., Facebook Ireland Ltd., WhatsApp Inc. ve WhatsApp LLC, WhatsApp kullanıcılarına yüklenen veri paylaşım yükümlülüğü (topluca "Facebook" olarak anılacaktır) ile ilgili olarak, Madde 6'nın ihlal edilip edilmediğini belirlemek için resen soruşturma başlatılmıştır. 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun.
Bilindiği üzere WhatsApp kullanıcılarına, WhatsApp kullanım şartları ve gizlilik politikasının yakın zamanda güncelleneceği bilgisi verildi.Söz konusu bildirimde, WhatsApp verileri ile karşı karşıya gelinerek kullanıcıların WhatsApp'ı kullanmaya devam edin, e-kitap şirketleriyle paylaşmaya izin vermeleri gerektiği, aksi takdirde 8 Şubat 2021 itibarıyla WhatsApp'ı kullanamayacakları belirtildi. Bu nedenle güncelleme, toplama, işleme ve Facebook tarafından daha fazla veri kullanımı.
Alınan kararda, 4054 sayılı Kanunun 9. maddesi çerçevesinde, bu uygulamalar soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açma potansiyeline sahip olduğundan geçici tedbirler alınmıştır. Facebook Türkiye'yi alan ve bu kapsamda, WhatsApp koşullarını kullanıcıların getirdiği 8 Şubat 2021 tarihinden bu yana diğer hizmetlerin kullanım için durdurması ve kabul etmediğini kabul etmediğini ve Facebook'taki tüm kullanıcıların paylaşımını içeren bilgilendirme yeni koşulları durduran belirtilen tarihteki veriler
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. "
Rekabetin Korunması Hakkında Kanun 4054 ne diyor?
Rekabet Kurumu'nun yaptığı açıklamada, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. maddesindeki açıklamalar, WhatsApp ve Facebook veri paylaşımı. Po Madde 6 – Bir veya daha fazla teşebbüsün kendi başlarına veya başkalarıyla anlaşmalar veya toplu davranışlar yoluyla ülkenin tamamında veya bir kısmında mal veya hizmet pazarındaki hakim konumunu kötüye kullanması yasa dışıdır ve yasaktır. aşağıdaki gibidir:
a) Başka bir teşebbüsün ticari faaliyet alanına girişini doğrudan veya dolaylı olarak engellemeyi veya rakiplerin faaliyetlerini pazardaki faaliyetlerini zorlaştırmayı amaçlayan eylemler,
b) Aynı ve eşit haklar, yükümlülükler için farklı koşullar ve eşit alıcıların fiilleri c) Bir mal veya hizmet ile birlikte diğer mal veya hizmetlerin satın alınması veya alıcı tarafından talep edilen bir mal veya hizmeti alıcı tarafından teşhir etme koşulu Aracı teşebbüslerin veya satın alınan bir ürünün belirli bir fiyatın altında satılmaması. Yeniden satış durumunda alım ve satım şartlarına kısıtlama getirilmesi,
(1) 2/7/2005 tarihli ve 5388 sayılı Kanunun 1. maddesi uyarınca "İlgili tarafların talebi üzerine" ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
d) Hakimiyetin yarattığı mali, teknolojik ve ticari avantajlardan yararlanarak başka bir mal veya hizmet piyasasında rekabet koşullarını bozmaya yönelik eylemler,
e) Masrafları tüketiciye ait olmak üzere üretim, pazarlama veya teknik geliştirmenin kısıtlanması.
Soruşturma kararı Facebook'a tebliğ edildi
Kanunun aynı 9. maddesinde, 6. madde hükümlerinin ihlal edilmesi halinde bu durumun belirlenmesi ve muhatabına bildirilmesi gerektiği belirtilmektedir. Facebook bu bildirime uymazsa farklı yaptırımlarla karşılaşacaktır. Madde 9'un detayları aşağıdaki gibidir:
Madde 9 – Kurul; Bakanlığın ihbarı, şikayeti veya talebi ile bu Kanunun 4, 6 veya 7. maddelerine aykırılık tespit edilirse rekabetin tesis edilmesi için ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerinin yürütülmesi veya bunlardan kaçınılması, Teşebbüslerin veya ortaklık hisselerinin belirli faaliyetleri veya nihai kararında varlıkların devri şeklinde yapısal önlemleri bildirir. Davranışsal ve yapısal önlemler, ihlalle orantılı olmalı ve ihlalin etkili bir şekilde sonlandırılması için gerekli olmalıdır. Yapısal önlemler yalnızca daha önce getirilen davranışsal önlemlerin işe yaramadığı durumlarda uygulanır. Davranışsal tedbirlerin sonuç vermediğinin nihai kararla tespit edilmesi halinde, ilgili teşebbüs veya teşebbüs birliklerine yapısal tedbirlere uymaları için en az 6 ay süre verilir.
Meşru menfaati olan gerçek ve tüzel kişiler şikayette bulunabilirler.
Kurul, birinci fıkraya göre karar vermeden önce, ilgili teşebbüs veya taahhüt Son karara kadar ciddi ve telafisi mümkün olmayan zararların oluşabileceği hallerde Kurul, ihlalden önceki durumu korumak ve kapsamı aşmamak için geçici tedbirler alabilir. son kararın.