"Mahir, Hüseyin Ulaş … Kurtuluşa Savaş" 1 Mayıs 2012'de Artvin'de düzenlenen Öğrenci Kolektifleri adlı gruba ait pankartı tutan 11. sınıf öğrencisini anlattı. Dava, slogan atıldığı için açıldı. Dosya önce Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'na, ardından da özel yetkili Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
Yerel mahkemedeki dava 1 yıl sonra sona erdi. Mahkeme, "Mahir, Hüseyin, Ulaş, Kurtuluşa Kadar Savaş" sloganının şiddet çağrıştırsa da toplumda yaygın ve basmakalıp sözlerden biri olduğuna hükmetti ve bu sloganın potansiyel tehlikesinin olaysız bir şekilde haykırdığını belirtti ulusal güvenliğe ilişkin gösteri sınırlıdır. Sloganda yer alan isimlerin yer aldığı olayların tanığın doğumundan çok önce meydana geldiği gerekçesiyle sloganın terör örgütü propagandası kapsamında değerlendirilemeyeceğine hükmetti.
2013 yılında dosya Yargıtay'daydı.
Yargıtay'da 3 yıldır bekleyen beraat kararı, 2016 yılında karşı mütalaa yazısı ve oy çokluğu ile onandı.
Karşı görüş yazısında sloganda adı geçen Hüseyin Ulaş, Mahir Çayan ve Ulaş Bardakçı'nın THKP / C Revolutionary Road adlı örgütün silahlı üyeleri olduğu, bu isimlerin güvenlik güçleri ile çıkan çatışmada hayatını kaybettiği söylendi. ve slogan terörü ve şiddeti teşvik etti. Yazıyı yazan bölüm üyesine göre sloganı atan lise öğrencisi, teröre destek verdiğini açıkça ortaya koydu. Bu karara rağmen dosya kapatılmadı. Dosya en sonunda Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda son noktanın belirleneceği yerdi. Yönetim kurulu bu yıl dosyayı gündemine aldı ve en başından incelemeye başladı. Geçtiğimiz aylarda kararını uzun bir gerekçeyle açıkladı.
İfadenin hem içeriği hem de açıklandığı ortam dikkate alınarak ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu slogan nedeniyle sanık koltuğuna 17 yaşında oturan ET, 25 yaşında beraat etti.