Türksat 5A’nın Türkiye’ye katkısı ne olacak?

Türksat 5A haberleşme uydusu 8 Ocak'ta Uzaya gönderildi. Türksat 5A, yaklaşık 140 günlük bir yolculuğun ardından 31 derece Doğu yörüngesine yerleşecek. Tüm bu yolculuğuna elektrikli tahrik sistemi ile devam ediyor. Daha önce uydumuz kimyasal yakıt yerine güneş panellerinden enerji alıyordu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan bir sunuma göre Türksat 5A ve 31 derece Doğu yörünge frekansı ve Türkiye'nin yörüngesi 30 yıl boyunca hakların korunması hedefleniyor. Uydu, 31 derece Doğu yörüngesinde 10 yıl sonra tekrar çalıştırılacak. Özellikle dış pazar için cazip bir lokasyon olan 31 derece Doğru boylamda ihracata yönelik ticari faaliyetlerin artırılması hedeflenmektedir. Toplam uydu kapasitesinin artırılmasıyla, daha rekabetçi hale getirilerek uluslararası pazarda pazar payı artırılacaktır.

Kapsama alanlarında 12 kW güç ile daha kaliteli TV yayın ve veri iletişim hizmetleri sağlayacaktır. Televizyon yayıncılığında ek kapasiteler kazandırılacaktır. Ulaştırma Bakanlığı'ndan gazeteci Cüneyt Özdemir'in aldığı bilgiye göre, mevcut uyduların Ku Bandı ve Ka Bandı kapasitesi yukarıdaki görseldeki gibi. Hizmette bulunan Türksat 3A, 4A ve 4B uydularının anlık toplam Ku Bant kapasitesi 3228 Mhz, Ka Bant kapasitesi 1800 MHz'dir. 24775 MHz'e yükselecek. Türksat 5B'nin sağlayacağı Ka Band artışı ile 5G teknolojisi gelişecek.

Bunlara da Göz Atın

Japonya, uzay çöplüğünü azaltmak için ahşap uydu geliştiriyor

Japonya, uzayın her geçen gün dev bir çöplüğe dönüşmemesi için düğmeye bastı. Geliştirilecek ahşap uydular, herhangi bir zararlı madde bırakmadan atmosferde tamamen yanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.