Daha önce 11 bin yaşında olduğu bilinen Avrupa UNESCO Jeoparkları ağındaki Kula-Salihli UNESCO Küresel Jeoparkı'nda bulunan ayak izleri ile küllerin tarihi araştırıldı.
Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Almanya Heidelberg Üniversitesi ve Avustralya Curtin Üniversitesi'nden akademisyen ve volkanologların oluşturduğu komisyon, Sindel Mahallesi yakınlarında bulunan ayak izlerini ve külleri inceledi.
İki farklı tarihleme yöntemi uygulayan bilim adamları, bulgularını 'Tarih öncesi insanlar tarafından görülebilen ve kaydedilen volkanik patlama' başlıklı makalede yayınladılar. -Salihl UNESCO Global Geopark, 2 bin 320 kilometrekarelik alanda Türkiye'nin UNESCO belgeli ilk ve tek jeoparkıdır. arkeolojide, dünyanın 99'uncu kültürel ve jeolojik sit alanının oluşturulduğu, Avrupa'nın 58. jeoparkıdır. Ülkede 41'den fazla farklı mevcut dünya, 147 jeopark mevcut. Türkiye'nin tek jeoparkı olarak hizmet veriyoruz. UNESCO Küresel Jeopark alanı Salihli'de bulunan Kula Salihli, en önemli arkeolojik alanlarımızdan biri olan fosil ayaklarındayız. Ayak izimiz 1960 yılında, Demirköprü Barajı inşaatta bir yol çalışması sırasında bulundu O dönemde 100'e yakın ayak izi bulundu. Askerlerinden alınarak çeşitli müzelerde sergilenmek üzere götürüldü. Şu anda doğada görebildiğimiz ayak izleri var. Konumlarını gizli ve gizli tutuyoruz. "İnsanların gelip jeolojik mirasımıza zarar vermesini istemiyoruz" dedi.