Ahşap üreticisi Sumitomo Forestry ve Kyoto Üniversitesi'nin dünyanın ilk ahşap uydusunu geliştirmek için birlikte çalıştıkları açıklandı. BBC'ye göre, bu proje uzaydaki enkaz miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Dünya yörüngesine fırlatılan her yeni uydu, uzay enkazı açısından çok ciddi bir sorun haline geliyor. Bu uyduların bir kısmı atmosferde yanmasına rağmen arkalarında alüminyum parçacıkları bırakarak uzayda büyük bir çöplük oluşturdukları bir gerçektir. Japonya'nın geliştireceği ahşap uydular, arkalarında herhangi bir zararlı madde bırakmadan atmosferde tamamen yanacaktır.
Kyoto Üniversitesi'nden Profesör Takao Doi:Çok endişeliyiz. Sonuçta bu, gezegenimizin çevresini etkileyecektir. Önce uydunun mühendislik modelini geliştireceğiz, ardından uçuş versiyonunu üreteceğiz. "Günümüzde uydular iletişim, televizyon yayını, navigasyon ve hava tahmini için kullanılıyor ve Dünya Ekonomik Forumu'na göre, Dünya'nın yörüngesinde neredeyse 6.000 uydu var ve bunların yaklaşık yüzde 60'ı artık çalışmıyor. Araştırma firması Euroconsult mevcut on yılda her yıl 990 uydunun fırlatılacağını tahmin ediyor, bu da yörüngedeki sayılarının 2028'e kadar 15.000'e ulaşabileceği anlamına geliyor. Yalnızca SpaceX 900'den fazla Starlink uydusunu fırlattı ve binlerce uydu yörüngesinde dönmeyi planlıyor.
İnanılmaz derecede yüksek hızda (35 bin km / s'den fazla), uydunun kalıntıları çarpıştıkları nesnelere önemli ölçüde zarar verebilir.Örneğin, 2006'da küçük bir metal parçası, ISS modüllerinden birinin penceresine zarar verdi ( Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki uzmanlar ve araştırmacılar, uzaydaki kalıntıları azaltmak için çeşitli seçenekleri keşfetmeye devam ediyor.