Türkiye, iklim değişikliğinin etkilerini en çok nesiller boyu hissettirdi ve merkezi bir konuma gelir gelmez bu sorunla mücadelede atılacak bir adım. Ülkemizde iklim krizinin etkilerine dair şimdilik ciddi bir çalışma bulunmamakla birlikte maalesef uzmanlar sık sık manzaranın yakın gelecekte pek iyi görünmediğini belirtiyor.
Ülkemizde iklim değişikliğinin etkilerini hissetmeye başladık. Yağışlar azaldı, sıcaklıklar haftalarca mevsim normallerinin üzerinde kaldı ve tüm bunlar bitki ve hayvanların döngülerini bozmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda kuraklık sorunuyla mücadele etmek zorunda kalacak biz tek bir ülkeyiz ama bu konuda ne yazık ki ciddi adımlar atmaya henüz başlamadık.
hakkında yorum yapılıyor Türkiye'de kuraklık Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Biyosistem Mühendisliği, Toprak ve Su Kaynakları Bölümü Prof. farklı alanlardan bilim adamlarının bu konuda birlikte çalışmaları ve çözümler sunmaları için bir kuraklık merkezi kurulmalıdır. Çiftçilerin sulamada kullandıkları göletler, nehirler ve barajlar kuruduğu ve mevsim yağışsız geçtiği için birçok çiftçi ürünlerinde verim kaybetmeye başladı. 27,28 milyon hektarlık tarım arazisi üzerinde Türkiye, milyon hektarı sulayabilen yalnızca 5,6 olduğunu tespit etti ve sulanan arazinin de daha az merkezi olduğunu söylüyor, 'bu nedenle su kaynaklarında ne olursa olsun susuzluk kuraklık söz konusu olursa olsun su olmadığını düşünün, sadece mahsuller Kuraklığın tarım, hayvancılık ve halk sağlığı gibi pek çok konuda etkilerinin araştırılması için bir kuraklık merkezi kurulması gerektiğini belirten Orta, 'Bu organizasyonda konuyla yakından ilgili tüm uzmanların yer alması gerekiyor. Böyle bir merkez varsa, halk sağlığı uzmanlarından meteorologlara, ziraat mühendislerinden veteriner hekimlere, botanikçilerden jeologlara kadar insanlardan oluşan böyle bir ulusal merkez faydalı olur ”dedi.