Sosyal medya kullanımı depresyona neden olur mu? Koronavirüs salgını ile milyonlarca insan evinde daha çok vakit geçirmeye başladı. Sonuç olarak oyun oynama oranında, telefon ve bilgisayarda geçirilen süre ve sosyal medyada geçirilen sürelerde önemli bir artış oldu. Uzmanlara göre sosyal medyada harcanan zamandaki artış insanları depresyona sürüklüyor. Bu kişiler sosyal medyada günde 2 saatten fazla zaman geçirirlerse sağlık sorunları yaşama olasılıkları yüksektir.
Sosyal medya bu kaplumbağayı arıyor
Sosyal medya kullanımı depresyona neden olur mu?
Sosyal medya bağımlılığı ve kullanımları ile ilgili birçok çalışma var. Her çalışma, sosyal medya bağımlılığının farklı bir yönüne işaret ediyor. Arkansas Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, sosyal medya kullanımının artmasıyla kişilerde daha fazla depresyon gelişiyor.
Brian Primack tarafından yapılan yeni bir ulusal araştırmaya göre, sosyal medya kullanımlarını artıran Arkansas Üniversitesi Profesörü Dr. genç yetişkinlerin altı ay içinde depresyona girme olasılıkları önemli ölçüde daha yüksekti. Araştırmada günlük olarak sosyal medyada 120 dakikadan az zaman geçirenler ile 300 dakikadan fazla vakit geçirenler karşılaştırıldı. Sosyal medya uygulamalarını 300 dakikadan fazla kullanan genç yetişkinlerin altı ay içinde depresyona girme olasılığının yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu tespit edildi. Önleyici Tıp için yapılan bu çalışma, sosyal medya kullanımı ile depresyon arasındaki bağlantıyı gösteren ilk ulusal çalışmadır.
Çalışmanın yazarlarından Primack, "Bu alandaki önceki çalışmaların çoğu bize tavuk ve yumurta sorusunu bıraktı" diyor ve ekliyor. Çalışmalardan depresyon ve sosyal medya kullanımının birbirine yakın olma eğiliminde olduğunu biliyoruz, ancak hangisinin önce geldiğini anlamak zor. Yeni çalışma, bu sorulara ışık tutuyor çünkü yüksek sosyal medya kullanımı depresyon oranlarının artmasına neden oluyor. değişmek yol açmaz. "
Araştırma kapsamında 18-30 yaşları arasında 1.000'den fazla katılımcıya popüler sosyal medya platformlarından hangisini ne kadar süreyle kullandıkları soruldu. ABD'de özel olarak yapılan bu araştırmaya göre verilen cevaplar yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve benzeri değişkenlere göre sıralanmıştır.
Araştırmacılar, gençlerin ve yetişkinlerin sosyal medyada günde 5 saatten fazla zaman geçirdiklerine ulaşmışlardır. Bu süre 2 saatin altına düşürülürse, anksiyete ve depresyon gibi rahatsızlıklardan muzdarip kişiler daha düşüktür.
Önceki çalışmalarda sosyal medya akıl hastalığına neden olmaktadır. Sosyal medya kullanımı ile akıl hastalığı arasında kesin bir ilişki hiçbir zaman bulunamamıştır.
Her ne kadar yeni araştırmalar depresyonlu kişilerin ortaya çıktığını ortaya koysa da ilk etapta sosyal medyayı kullanma eğiliminde olup, depresyonun erken dönemlerinde olan bir kişinin sosyal medyayı her an kullanabileceği ortaya çıkmış, hiçbir şikayete rastlanmamıştır.