Kullandığımız Maskelerle İlgili Acı Gerçekler: ‘Yüzde 95’inde Filtre Özelliği Yok’

Erkan İşgören, herhangi bir butikten lüks markaların mağazalarına kadar pek çok yerde görülen "moda maskeleri" ile ilgili olarak, "Bunların üzerinde kullanılan boyalar azo boyalardan yapılmışsa bu sefer kanserojen maddelerle doğrudan temas halindeyiz" dedi. Spunbond'un salgın öncesi kilogram fiyatı yaklaşık 1,25 ila 1,50 dolardı. Bu salgınla birlikte 8 dolara çıktı. Meltblown ise yaklaşık 3 dolardan satıldı ve 38 dolara çıktı. Bu fiyatlar ithalat fiyatları değil. Yerli üretimden, Türkiye'deki satış fiyatlarından bahsediyoruz. Meltblown kullanmanın maliyeti sadece 6 kuruş. Konuyu önce Twitter hesabından paylaşan ve ardından canlı yayına taşıyan Ekotürk TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay, raporu imzalayan Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Erkan İşgören'e sordu. Sağlık Bakanlığı'nın durumdan haberdar olduğunu söyleyen Dr.Erkan İşgören, "Pandeminin ateşli döneminde her şeye izin verildi. Önümüzdeki iki hafta içinde olabilir diye düşünüyorum, üçünün de satışı … spunbond / teladan yapılmış katman maskesi tamamen yasaklanacaktır. "

Söz konusu raporda, günlük üretilen 35 milyon maskenin yüzde 90'ının hijyen koşullarına uymadığı, yüzde 75'inin ise filtreleme özelliği olmayan kumaştan üretildiği belirtildi.

Almanya ve Hollanda başta olmak üzere standartlara uygun üretim yapan firmaların ürünleri şimdiden gelip kapanıyor. Tek şart, spunbond ve meltblown malzemenin makineye girdikten sonra elle temas etmemesidir. Paketlenmesini istiyorlar. İç piyasada 25-28 kuruş bandında yer alan bu maskeler ihracatta 50 kuruşa kadar çıkmaktadır. İngiltere, Almanya ve Hollanda'da üretim başladı. Üretim sahaları tamamen kameralarla izlenir. İçeri girenler tamamen beyaz tulum giyerler. Maskeli, eldivenli… Ürüne dokunmadan paketlenir. Kullanıcıya tekli veya 10'lu paketler halinde sunulmaktadır. Herkes ellerini 50 paketin içine dalar ve dilediği gibi alır.

Valf maskesi örneği

"Pandemi sürecinden önce iki ham maddemiz vardı. İlki," birinci ve üçüncü katman "olarak kullandığımız üç katmanlı maskenin birinci ve üçüncü katmanı. Son katmanı oluşturan Spunbond. halk arasında tela olarak da bilinir.

En büyük üretici Çin'dir. Dünyadaki maske arzının% 80'i Çin tarafından yapılmaktadır. Çin'den pek bir şey Avrupa'ya gitmemektedir. Vietnam'a ürün getirmektedirler. ". Sonra Avrupa'ya gönderildi.

Çin'in ucuz olmasını emreden bir işimiz vardı. Çinliler" Dünyada böyle bir maske yok, nasıl yapabiliriz? "Maskeyi üreten tek ülkeyiz Filtresiz maalesef.

İstanbul'da yaklaşık 350-400 maske üretim tesisi bulunduğunu söyleyen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, standartlara göre üretim yapan ve hepa filtre kullanan firma sayısının bir parmağını geçmeyeceğini belirtti. el. ve ekledi:Ankara, Adana ve İstanbul'da birkaç tane var. 15-20 işletmeyi geçmez. Bu şirketler çoğunlukla ihracat için çalışıyor.

Eminönü'ne gittiğinizde 12,5-15 liraya 50 paketin satıldığı bir yerden. Burada kaç elin dokunduğunu hayal bile edemiyoruz. Gittiğimiz ve gittiğimiz işlere girmek bile istemiyoruz.

Bağımsız Türkçe & EkoTürk

Diğer tüm firmaların antihijenik koşullarda merdiven altında üretim yaptığını belirten İşgören, şöyle devam etti:

Türkiye'nin ihtiyaçları kapasitenin 10-12 katına ulaştı, ihracat yapılabilecek seviyeye ulaştı Erkan Çalışan, üç çeşit maskeden bahsetti:FFP1, FFP2, FFP3. Sonunda filtre benzeri bir malzeme olan havalandırmalı maskeler konusunda da yanlış bir inanışın bulunduğunu vurgulayan İşgören, “Bu maskelerin çok daha iyi koruduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, hasta bir kişi kullanırsa, o kişinin öksürüğüyle birlikte gelen parçacıklar havalandırma deliğinden salınır. Ancak dışarıdan hiçbir şey satın almıyor. Hastalığı yaymak için daha ideal bir maske olarak düşünebiliriz. ”Raporda Nisan ayında yüzde 75 olarak belirtilen" filtrasyonsuz maske "oranının bugün itibarıyla yüzde 95'e yükseldiğini söyleyen İşgören, maske üretiminde kullanılan iki önemli hammadde ve maliyetlerini şöyle anlattı:

Diğer yandan maskenin orta katmanında yüzde 95 ile 99 arasında filtreleme özelliğine sahip olan "meltblown" kullanılmalıdır. “Bu maskeleri en fazla iki saat kullandıktan sonra yenisini kullanmamız gerekiyor” diyen İşgören, “5 bin kişinin çalıştığı bir işte bu yaklaşık 20-25 bin maske demek. Devlet desteği olmadan normal şartlarda sanayicilerle buluşamaz ”dedi.

Türkiye'de geçirgenlik özelliği yüzde 80, pazarın yüzde 95'i bu ürünü kullanan ilk FFP1. FFP2 10 kata kadar koruma sağlarken, Yüzde 99 korumalı FFP3 20 kata kadar koruma sağlıyor.

Türkiye'de kullanılan maskenin yeterince koruyucu olup olmadığı ile ilgili sorunlar 14 Nisan'da Cumhurbaşkanı'na sunulan ilk rapora kadar geldi.

Avrupa'ya ihraç ettiğimiz maskeler "Tip 2A" dediğimiz şeydir.Bunun dışında Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri maske kabul etmemektedir.Maskeler test edilmediği için kamyonlarımız gümrükte beklemektedir.Filtrasyon özelliği olmayan maskelerin söküldüğünü hatırlatarak Yani ortadaki eriyik madde piyasadan zahmetli bir süreç, İşgören, "Bakanlığın bu konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile adım atacağını düşünüyoruz" dedi.

Bunlara da Göz Atın

Almanya ve İtalya’nın Kullanmadığı Milyonlarca Doz Korona Aşısını Stokladığı İddia Edildi

Alman Bild dergisi, Saksonya eyaletine gönderilen 105 bin aşının 90 bininin henüz kullanılmadığını yazdı. İtalya …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.