Bilim adamları, yaşamın buzul kıtası Antarktika'da, buzulların 900 metre altında, güneş ışığının ve 0'ın üzerinde sıcaklıkların olmadığı bir noktada büyüdüğünü keşfettiler. Bu keşif, evrende düşündüğümüzden daha fazla gezegende yaşamın gelişebileceği fikrine yol açtı.
Bilime göre, suyun sıvı halde bulunabileceği hemen hemen her yerde yaşamın gelişmesi muhtemeldir ve son keşif bu görüşü desteklemektedir. İngiliz Antarktika Araştırma Ekibinden (BAS) araştırmacılar, Antarktika'da bir buz tabakasının 900 metre altında, tamamen karanlıkta ve -2,2 santigrat derece sıcaklıkta yaşayan canlılar keşfettiler. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, suyun sıvı halde olduğu çoğu yerde yaşamın gelişebileceğini öne sürüyor. Sürgün ediliyorlar, ancak daha önce bu kadar zor koşullarda yaşayan çok az tür bulundu. Yeni keşfi değerli kılan bir diğer detay da, keşfin yapıldığı ortamda canlıların nasıl hayatta kalabileceklerine dair mevcut teorilerle çelişmesidir.
Keşif, yaşamın düşündüğümüzden çok daha fazla gezegende bulunabileceğini gösteriyor
Buzul kıtasından tortu örnekleri toplamak için buzu delen bilim adamları, alçalırken bir kayaya çarptılar. Kayayı incelemek için derinlere kamera gönderen bilim adamları, beklenmedik bir şekilde kayanın üzerinde yaşayan organizmalarla karşılaştı. Söz konusu keşfin bulguları dün Frontiers in Marine Science dergisinde yayınlandı. Jeolog Dr. James Smith keşifle ilgili olarak, "Buz tabakasının altından bir tortu örneği çıkarmayı bekliyorduk, ancak video görüntülerinde kayanın üzerinde yaşayan yaratıklar olduğunu görünce çok şaşırdık," dedi. Keşif açık denizden 260 kilometre uzakta gerçekleştiğinden beri bilim adamları, bu canlıların nasıl hayatta kaldığı ve nasıl beslendikleri sorularını hala yanıtlayamadı.