Susuzluğa karşı verilen mücadelede, yeraltı barajları önemli avantajlar sağlayabilir

İçme suyu ihtiyacının karşılanması, elektrik üretimi ve sanayiye su temini gibi büyük kalemlerde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan barajlar, ülkemizde bu anlamda en yaygın kullanılan yapılar arasındadır. Genellikle yerin üstünde gördüğümüz, yer altına inşa edilen yapılar da vardır. Ülkemizde son yıllarda çok önemli hale gelen yer altı baraj denilen bu yapılar üzerinde ciddi çalışmalar yapılmaktadır.

'nin tanımı (Kaynak) olarak inşa edebileceğimiz yer altı barajlarının tarihi aslında çok eskilere dayanmaktadır. Roma döneminde de örnekleri bulunan bu yapılar, yıllar içerisinde yapım yöntemlerinin ilerlemesi ile gelişmiştir. Set, bu setin arkasına su inşa edip depolayarak yeraltı suyu akışını önleme prensibiyle çalışır. (aşağıdaki resim). Uzun ömürleri ve düşük maliyetleri ile öne çıkan yeraltı barajlarının ülkemizde uygulamaları 2000'li yılların başına kadar gitmektedir. Tamamı tamamlanamayan İzmir Çeşme yeraltı barajı projesi ile yapımına başlanan yapıların örnekleri Yahşihan (Kırıkkale), Kalecik (Ankara) ve Ankara Elmadağ'da başarılı olanlar olarak dikkat çekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Devlet Su İşleri ile ortaklaşa ülke genelinde 100 yer altı baraj inşaatı, ülkemizin bu alanda hayata geçirdiği önemli projelerden biridir.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 22 Temmuz 2019 tarihli "Yeraltı Barajları Eylem Planı" lansman toplantısında gündeme gelen "Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Yeraltı Barajı" projesi için çalışmalar devam ediyor. Proje kapsamında açıklama yapan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü Barajlar Şube Müdürü Çağlar Türkeş'e göre bu tesislerden 16'sının inşaatı tamamlandı. Türkeş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu proje kapsamında 2023 yılına kadar 100 yer altı barajını tamamlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. 2020 sonu itibarı ile 16 çalışma tamamlandı. Yeraltı barajları özellikle yazın can suyu olacak. "Projenin nihai hedefinin 100 tesis tamamlandığında yaklaşık 40 milyon metreküp suyu yer altına getirmek olduğu belirtiliyor. Bu sayede 60 bin dekar tarımın içme suyu ihtiyacını 600 bin kişi karşılayacak. Arazinin sulama suyu alacağını ve toplam 45 milyon TL gelir sağlanacağını belirtti.

Bunlara da Göz Atın

MB&F Legacy Machine Perpetual Evo modellerini duyurdu

Yeni modellerde elden kurmalı çift namlu mekanizması tercih edilmekle birlikte markanın ikonik imzasını oluşturan kadranın ortasındaki dengenin dikkat çektiğini söylemek mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.